Pienoisrautatie 1:8 skaalassa

Suomessa käytetään puutarharautateissä (joita on toistaiseksi vain muutama) eurooppalaista raidevälistandardia 184 mm (7 1/4") - tämä on käytössä koko maailmassa paitsi USAn länsirannikolla. Pienempiä raidevälejä on, mutta kannattaisi varmaan rakentaa mittakaavaan, jonka kalustolla voi vierailla muillakin radoilla...

 
Höyry vai sähkö?

Tämä on ensimmäinen päätös senjälkeen kun on päättänyt rakentaa jotakin...

Kunnon höyryveturin tekemiseen kuluu satoja, jopa tuhansia tunteja. Yksinkertainen, sähkökäyttöinen veturi syntyy helpommin ja nopeammin, katso vaikka "Quickie".

 
Minkä veturimallin valitsisin?

Tässä on harkittava tarkasti mihin kykenee - jos kokemusta on vähän tai ei ollenkaan, kannattaa aloittaa pienimmästä päästä.

Työpajan (oman, tai työnantajan, laina-, oppilatos- tms. työpajan) kapasiteetti asettaa myös rajoituksia. Pyörien ja monen muunkin osan valmistus vaatii tietenkin riitävän kokoisen sorvin, mutta lisäksi tarvitaan osien työstöön jonkinlainen mahdollisuus suorittaa jyrsimistä. Sen voi tehdä sorvillakin, kunhan ensin valmistaa tarvittavan lisälaitteen.

Iso veturi painaa jopa 300 kg, pienen paino voi olla alle 50 kg - sellainen pystyy kuitenkin vetämään jopa pari, kolme aikuista, mutta vain tasaisella maalla. On myös syytä miettiä veturin (ja vaunujen yms.) kuljetusta - ei kannata lähteä rakentamaan liian isoa järkälettä...

Mikä tahansa veturimalli ei kulje millä tahansa radalla - veturin pyörästö määrää vähimmäissäteen kaarteille. Älä havittele Ukko-Pekka tai Risto -veturia jos tontille ei mahdu vähintään 30 x 50 metrinen rata!

Veturin voi ostaa valmiinakin, esim. Saksasta, mutta hinta on kova - pienehkö höyryveturi maksaa perheauton hinnan!

 
Rata

Raideväli 184 mm mitataan kiskojen sisäreunojen välistä. Helppo tapa tehdä rataa on käyttää "huonekaluputkea", suorakaiteen muotoista putkea, 15 x 20 mm, seinämäpaksuus 1.5 mm. Tämä maksaa muutaman sadan metrin erissä n. euron per metri. Ratapölkyt voidaan tehdä lattaraudasta, esim. 5 x 25 mm, myös noin euron / metri - yhdestä metristä saa 3 pölkkyä. Radan materiaali maksaa siis n. 4 euroa / metri, plus hitsaustarvikkeet. Rataakin saa valmiina, jos on valmis maksamaan n. 25 euroa metriltä...

  Mitä pitää huomioida rataa suunnitellessa?

Mittaa tontin koko ja kaltevuudet! Älä yritä tehdä rataa sellaiselle paikalle jossa korkeuserot ovat suuret. Nousu saa olla korkeintaan 3 - 4 senttimetriä metrillä, kaarissa mielummin vähemmän. Jos radalla on jyrkempiä osuuksia, niitä voi toki ajaa alaspäin, muttei päinvastoin - rata on silloin yksisuuntainen.

Kaarteiden säteet pitää olla madollisimman suuret - pienillä vetureilla 6 metrin säde (ympyrän halkaisija siis 12 m) on minimi, isommilla vetureilla voi jopa 15-20 metrin säde olla tarpeen.

Jos mittakaava 1:8 tuntuu liian isolta, voit toki tutustua pienempäänkin, esim. 1:220...



Close this window when you are ready...

Any information presented on this website (especially any do-it-yourself instructions) is given without any acceptance of liability for damage or injury - so, always remember: SAFETY FIRST!

The material on this page and its related pages is Copyright © 2001-2007 by J-E Nystrom. You may NOT copy, transmit and/or publish any of my images or texts in print, electronically, on your own website or in any other way. The author retains all rights to this work, with this sole exception: Storing the pages on your own computer or printing out a paper copy, for your own, strictly personal use is allowed.

You may, however, freely link to the "Building Live Steam Locomotives" page at: http://www.saunalahti.fi/animato/steam, or to my Animation Home Page at: http://www.saunalahti.fi/animato.

You should NOT link directly to THIS page, since it's address may change in the future. Also, you may not put any of these pages or pictures into "frames" on your own website.

Thank you.